Slide Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu vaihe vaiheelta

 

    • Pihasuunnittelu kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen rakentamista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pihasuunnittelija kytketään hankkeeseen sitä paremmin onnistuu kokonaisuuden hallinta ja aikatauluttaminen
    • Pihasuunnittelija käy kohteessa tarvittaessa useamman kerran ennen projektin alkamista ja tutustuu maaston muotoihin ja pintavesien kulkuun. Kulkuväylät, tilanjako ja istutettava kasvillisuus kuten myös materiaalivalinnat suunitellaan tarkasti asiakkaan kanssa paikan päällä
    • Luonnossuunnitelma laaditaan ja tämä toimii varsinaisen pihasuunnitelman ensimmäisenä vaiheena. Luonnossuunnitelmassa näkyvät kasvialueet, pihan jako toimintoihin ja materiaalijako karkeasti. Tässä vaiheessa asiakas saa myös kustannusarvion
    • Lopullinen pihasuunnitelma käsittää asiakkaan tarpeiden mukaan mm. rakentamisen työohjeet, istutusohjeet, täydellinen kasviluettelo istutustiheyksineen ja kappalemäärineen, eri materiaalien pinta-alat sekä kustannusarvio / kokonaisurakkahinta pihatöistä
    • Viimeinen vaihe on suunnitelman toteutus käytännössä. Kuhunkin pihaan ja perheen tarpeeseen räätälöidyn suunnitelman pohjalta työt tapahtuvat oikeassa järjestyksessä oli kyse sitten yhden tai kolmen kesän projektista. Suojaukset ja perustamistyöt tulevat kunnolla tehdyiksi, kasvit ja rakenteet asiantuntevasti oikeille paikoilleen. Pihatyöt asiakas voi tehdä itse tai teettää viherrakennusliikkeellä tarjousten pohjalta.

 

Lopputuloksena on helppohoitoinen ja toimiva kokonaisuus!

 

Oma puutarha

Kevät on rakentamisen kiireisintä aikaa ja monella omakotirakentajalla täysi tohina alkaa jo vaikka maa on vielä valkoinen. Myös kasvit alkavat herätä odottaen lumisen ja kylmän katoamista kevätauringon alta.

On ihmisiä jotka ovat syntyneet viherpeukaloiksi ja toisilla taas viherpeukaloa ei ole eikä kasvien kanssa puuhastelu tahdo luonnistua. Kiireisen elämänrytmin vastapainoksi puutarhassa puuhastelu ja viherkasvien parissa touhuaminen on terapeuttisen rentouttavaa myös sellaiselle jolle peukalo ei ole niin vihreä. Me voimme auttaa sinut alkuun oli taitotasosi mikä tahansa.

Jokainen katselee mielellään hyvin hoidettua ympäristöä ja viettää vapaa-aikaa juuri itselleen ja omalle elämäntyylilleen sopivassa pihapiirissä. Rakkaudella hoidetulla pihalla on merkitystä myös asunnon rahalliseen arvoon sillä se kertoo välittämisestä. Jos talo vaihtaa jossain vaiheessa omistajaa, antaa hoidettu ja toimiva pihapiiri hyvän ensivaikutelman ostajan mielessä kangastelevasta unelmien kodista.

Jos ylläpito tuntuu pelottavalta ta vaativalta ajatukselta tarjoamme tähän myös ratkaisun meidän pihanhoitopalvelun muodossa!

Aloita pihasuunnittelu ajoissa

Kuten kaikissa kauaskantoisissa projekteissa myös pihasuunnittelu on syytä aloittaa riittävän aikaisin. Kun talon asemakuvat ovat olemassa voidaan tehdä jo pihasuunnitelman ensimmäinen luonnos. Tällä tavalla piha ja rakennukset kehittyvät symbioosissa.

Hyvän suunnittelun ansiosta voidaan hyödyntää talon perustuksia kaivamassa olevat koneet ja tehdä niiden avulla tarvittavat pinnan muotoilut valmiiksi. Näin toimien säästetään kustannuksia ja vaivaa ja konekantaa ei tarvitse ajattaa tontille moneen kertaan. Kannattaa hyödyntää myös perustusten kaivutöistä tontille jäänyt maa-aines esim. pengerryksissä.

Vanhankin pihan puutarha tarvitsee uudistusta

Pihasuunnittelu ei rajoitu vain uudisrakennuksiin, myös vanha puutarha tarvitsee ajoittain kasvojenkohotuksen. Samassa talossa pitkään asuneen tarpeet muuttuvat perheen elinkaaren myötä.

Lasten ollessa pieniä tarvitaan leikkitilaa, hiekkalaatikkoa ja keinuja. Siinä vaiheessa ei pihan hoito välttämättä ole ensimmäinen prioriteetti. Kun lapset kasvavat hiekkalaatikot väistyvät ja tilan tarve muuttuu. Jälkikasvun taas muuttaessa kotoa voi piha olla taas uuden edessä ja tällöin voidaan toteuttaa monen suomalaisen haave, kukkien täyttämä piha.

Meidän käsissä kaikki kohteet saavat saman arvokkaan kohtelun!

Mitä kaikkea pihasuunnittelu edellyttää?

Pihasuunnitelma lähtee budjetista, kustannukset saattavat yllättää monen omakotirakentajan. Kustannukset voivat olla jopa 10 % koko rakennusbudjetista. Harva tekee kaikki pihatyöt heti talon valmistuttua ja omatoimisesti tehty pihaprojekti saattaa kestää 2-3 vuotta.

Pihasuunnittelu ei pohjaudu yksin taloon ja tonttiin. Ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös muun ympäristön kuten asuinalueen ja tonttia ympäröivän maiseman yleisesti.

Kaunis piha on hyvin suunniteltu

On tärkeää että pihasuunnittelija näkee työstettävän tilan paikan päällä, näin hän saa kokonaiskäsityksen siitä mitä ympäristössä on.

Kukaan ei halua kopiota naapurin pihasta vaan asukkaansa oman näköisen kokonaisuuden ja sen vuoksi suunnitteluvaiheessa on suunnittelijan hyvä päästä myös käymään rakennuksen sisällä. Näin varmistamme että tyylit sulautuvat ja piha on kodin jatke.

Suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää huomioida maaperä kasvillisuutta valitessa varsinkin, jos kasvualusta ei sovellu jollekin tietylle kasville on varauduttava siihen että kasvin menestyminen vaatii enemmän työtä. Avoin vuorovaikutus suunnittelijan ja asiakkaan välillä on välttämätöntä jotta saadaan yhtenäinen näkemys lopputuloksesta. Täten me varmistamme hyvän lopputuloksen.

Kasveja valittaessa on osattava katsoa pidemmälle ja nähdä mielessään miltä tontille istutetut puut näyttävät 10 vuoden kuluttua, niiden paikoitus on oltava tarkoitusta vastaava puiden kasvettua täyteen mittaansa. Suunnittelijan työ on kertoa asiakkaalle mitä on odotettavissa.

Pihavalaistus luo turvallisuutta

Kotipiha jossa on hyvin suunniteltu pihavalaistus on sekä turvallinen että viihtyisä. Kulkureittien asianmukainen valaistus lisää kotoisuutta pihapiirissä varsinkin syksyllä ja talven pimeällä. Valaistulla pihapiirillä on merkitystä myös asiattomien vierailijoiden torjumisessa.

Valon voimakkuudella ja väreillä voidaan luoda erilaisia tunnelmia pihapiirin eri tiloihin. Pihavalaistus voi korostaa kasveja tai jotain muuta pihan yksityiskohtaa. Nykyisin suosiossa oleviin suihkulähteisiin ja koristealtaisiin löytyy omat valaistusratkaisunsa, mahdollisuudet ovet melkein rajoittamattomat.

Saatavilla on paljon erilaisia hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella varustettuja valaisimia joiden valinnassa kannattaa hyödyntää sähkösuunnittelijan asiantuntemusta. Häneltä saa neuvoja myös turvallisuusmääräysten mukaisesta vikavirtasuojauksesta joka tulee ottaa huomioon kun pihavalaistus toteutetaan. Pihakaapelointi tulee tehdä ennen nurmikon kylvämistä jotta valmista nurmikkoa ei myöhemmässä vaiheessa tarvitse kaivaa auki.