Slide Pihakivet

Pihakivet

Ympäristörakenteilta odotetaan erittäin pitkää käyttöikää ja luonnonkivi on lähes ikuinen materiaali.

Luonnonkivet ovat kaikki uniikkeja joten ne antavat ulkonäköön elävyyttä jo itsessään mutta yhdistettynä toisiinsa ne luovat pihalle luonnollisen jatkumon. Ympäristörakentamisessa käytetyt luonnonkivet vaihtelevat hieman mitoiltaan ja väreiltään mikä vuorossaan saa katseen vaeltamaan ja mielen tekemään uusia havaintoja joka silmäyksellä.

Tarjoamme kivissä kokonaisvaltaisen palvelun. Pihakivet, muurikivet, luonnonkivet (liuskekivet, graniitit, kenttäkivet), betonikivet (Benders, Rudus) laajasta valikoimista.

Toimialueemme on Tampere lähiympäristöineen. Pyydä tarjous!


 

Liuskekivi

Liuskekiviä on käytetty puutarhojen, pihojen, kulkuväylien sekä portaiden päällystykseen perinteisesti mutta liuskekivi sopii myös muurin rakentamiseen. Liuskekivilaatta sopii etenkin vapaamuotoiseen käyttöön, kivissä pinta on yleensä luonnon oma lohkopinta. Luontoäiti on siis ollut mukana muotoilemassa myös sinun pihaasi!

Graniittikivi

Graniittikivi on käyttökivien aatelia kaikkialla maailmassa. Graniitti on väriltään yleensä punainen, musta tai harmaa. Väriasteikolta löytyy myös upeita helmiä kuten vihreitä, sinisiä ja violetin sävyjä. Parhaiten kivityypit erottaa toisistaan hiottuina, hionta tuo esille kauniisti kiven pienemmätkin värivivahteet ja rakenteen sisäiset muodot.

Työstämätön luonnonkivi

Luonnonkivi sopii siistin ja kestävän pinnan tekoon. Jos asennus tehdään oikeaoppisesti ja asennustyö on tekijänsä hallinnassa lopputulos on loistava ja kestävä. Kenttäkiveys on yleinen räystäiden alla samoin kuin luiskissa. Suurilla luonnonkivillä voidaan pinnoittaa esimerkiksi rantaluiskia ja erilaisia välikaistoja joihin ei haluta nurmea tai istutuksia. Kaiken kaikkiaan luonnonkivi on loistava rakennusmateriaali eikä aina tarvitse valita vain yhtä laatua sillä yhdistelmät tuovat ympäristölle tekstuuria.

Nupukivi ja noppakivi

Nupukivi samoin kuin sen pienempi neliskulmainen serkkunsa noppakivi ovat erinomaisia ympäristön rakentamismateriaaleja. Monen viimeistellyn piha-alueen pinnoitteena on ainakin osittain nupukivi tai noppakivi. Molempia kivityyppejä voi hyvin käyttää betonikivien ja betonilaattojen kanssa yhdessä. Myös asfaltti saa viimeistellyn silauksen mikäli osa pinnasta on luonnonkiveä.

Kuinka valita?

Mieti ja määritä kiveyksen tarkoitus

Onko kiveys kävelyä vai autolla ajoa varten, patio vai polku?

Mittaa kivettävä alue

Suurilla alueilla käytetään yleensä betonikiviä tai isompia graniitti noppa- tai nupukiviä. Pienemmille alueille kuten esimerkiksi käytäville ja patioille sopivat liuskekivet, betonilaatat, pienemmät graniittinopat ja kenttäkivet hyvin.

Pihakivi ja kiveyksen muoto

Pyöreitä muotoja on helpompi toteuttaa pienillä ja pyöreäkulmaisilla kivillä kun taas suorakulmainen alue valmistuu nopeammin isoista betonilaatoista.

Väri ja tyyli

Pihakivi kannattaa valita talon ja ympäristön väriä ja tyyliä huomioiden. Kiveyksessä voi esimerkiksi toistua talon katon tai muun rakenteen väritys jolloin saadaan silmää hemmotteleva kokonaisuus.

Perinnetalojen pihaan sopivat usein luonnonkivet kuten graniitti nopat ja nupukivet. Suurille alueille, sisäänajotielle ja autopaikoille valitaan yleensä neutraalit kuviot ja värit sillä monivärisestä laajasta pinnasta tulee usein levoton ja sotkuinen.

Valinnan vapaus

Pienillä alueilla voi rohkeasti yhdistellä eri kiviä, värejä ja tehdä kuvioita. Luonnonkivet, erikoisemmat betonikivet ja betonilaatat sopivat parhaiten poluille ja patioille.

Muista kohtuus

Pienestäkin pinnasta voi tulla sekamelska jos värejä ja kuvioita on liikaa.

Portaat vai luiska

Korkeuseron ollessa yli 10 % on portaat luiskaa parempi vaihtoehto. Luiskaa tehdessä valitaan mieluiten karkeapintainen kivi kuten graniittinoppa ja tällä varmistetaan se ettei kivet ole jäisellä kelillä liukkaita.

Rajaa ja korosta

Erivärisillä ja erityyppisillä reunuskivillä saa yksinkertaiseen kiveykseen mielenkiintoa ja eloa. Eläväinen rakenne takaa sen ettei katsoja väsy ympäristöönsä yhtä nopeasti.

Muista tukea kiveys

Erityisesti pienikokoisista kivistä tehty kiveys purkautuu helposti reunoilta jos tuenta on unohtunut. Tuennassa paras vaihtoehto on reunakivi.

Pihakivi sopii autopaikkojen ja ajoteiden materiaaliksi

Tumma kivi on varmempi ja huolettomampi valinta autopaikoilla. Vaaleassa kivessä öljyläikät ym. näkyvät herkemmin. Huomioi autoreiteillä erityisesti pohjatyöt ja kiveyksen tukeminen jotta muoto pysyy myös vuosien saatossa.

Elävyyttä erilaisilla saumoilla

Laattoihin ja liuskekiviin voi jättää hieman isommat saumat ja käyttää saumaukseen esim. koristehiekkaa, pieniä koristekiviä, sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa vaikka maksaruohoa.

Kierrätä pihakiviä

Pihassa saattaa olla valmiiksi vanha korjausta kaipaava kiveys. Mikäli kivet ovat ehjiä, voit hyödyntää niitä esimerkiksi osana uutta kiveystä.

Pihakiven paksuus

  • 40-50mm paksu liuskekivi ja maakosteaan betoniin asennettava 30mm betonilaatta sopivat poluille ja patioille.
  • 50-60mm betonikivi sopii pihoihin, joissa ei ole raskasta liikennettä eikä koneellista talvikunnossapitoa.
  • 80mm ja sitä paksummat kivet kestävät raskaankin liikenteen.