Pihan pinnat

Pihakivet pirkanmaa

Pihakivet

Ympäristörakenteilta odotetaan erittäin pitkää käyttöikää ja luonnonkivi on lähes ikuinen materiaali.

Kuntta

Metsänpohjasiirre tunnetaan myös nimillä metsäsiirrännäinen tai kuntta ja sopii hyvin niin mökki- kuin kotipihaankin.

Siirtonurmi

Nurmikko on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen ja oikein hoidettuna tasainen kasvuunlähtö on erittäin varmaa.

Pihakivet

Ympäristörakenteilta odotetaan erittäin pitkää käyttöikää ja luonnonkivi on lähes ikuinen materiaali.

Luonnonkivet ovat kaikki uniikkeja joten ne antavat ulkonäköön elävyyttä jo itsessään mutta yhdistettynä toisiinsa ne luovat pihalle luonnollisen jatkumon. Ympäristörakentamisessa käytetyt luonnonkivet vaihtelevat hieman mitoiltaan ja väreiltään mikä vuorossaan saa katseen vaeltamaan ja mielen tekemään uusia havaintoja joka silmäyksellä.

Tarjoamme kivissä kokonaisvaltaisen palvelun. Pihakivet, muurikivet, luonnonkivet (liuskekivet, graniitit, kenttäkivet), betonikivet (Benders, Rudus) laajasta valikoimista.

Toimialueemme on Tampere lähiympäristöineen. Pyydä tarjous!

Liuskekivi

Liuskekiviä on käytetty puutarhojen, pihojen, kulkuväylien sekä portaiden päällystykseen perinteisesti mutta liuskekivi sopii myös muurin rakentamiseen. Liuskekivilaatta sopii etenkin vapaamuotoiseen käyttöön, kivissä pinta on yleensä luonnon oma lohkopinta. Luontoäiti on siis ollut mukana muotoilemassa myös sinun pihaasi!

 

Graniittikivi

Graniittikivi on käyttökivien aatelia kaikkialla maailmassa. Graniitti on väriltään yleensä punainen, musta tai harmaa. Väriasteikolta löytyy myös upeita helmiä kuten vihreitä, sinisiä ja violetin sävyjä. Parhaiten kivityypit erottaa toisistaan hiottuina, hionta tuo esille kauniisti kiven pienemmätkin värivivahteet ja rakenteen sisäiset muodot.

 

Työstämätön luonnonkivi

Luonnonkivi sopii siistin ja kestävän pinnan tekoon. Jos asennus tehdään oikeaoppisesti ja asennustyö on tekijänsä hallinnassa lopputulos on loistava ja kestävä. Kenttäkiveys on yleinen räystäiden alla samoin kuin luiskissa. Kaiken kaikkiaan luonnonkivi on loistava rakennusmateriaali eikä aina tarvitse valita vain yhtä laatua sillä yhdistelmät tuovat ympäristölle tekstuuria.

Nupukivi ja noppakivi

Nupukivi samoin kuin sen pienempi neliskulmainen serkkunsa noppakivi ovat erinomaisia ympäristön rakentamismateriaaleja. Monen viimeistellyn piha-alueen pinnoitteena on ainakin osittain nupukivi tai noppakivi. Molempia kivityyppejä voi hyvin käyttää betonikivien ja betonilaattojen kanssa yhdessä. Myös asfaltti saa viimeistellyn silauksen mikäli osa pinnasta on luonnonkiveä.

 

Kuntta eli metsänpohjasiirre

Metsänpohjasiirre tunnetaan myös nimillä metsäsiirrännäinen tai kuntta ja sopii hyvin niin mökki- kuin kotipihaankin. Metsänpohjasiirre on loistava vaihtoehto nurmikolle koska sen hoito on helppoa. Varpukasvillisuuden ansiosta pihasta tulee ympäröivän maisemaan sulautuva.

Metsänpohjasiirännäistä voidaan käyttää esimerkiksi silloin kun pihan pohja ei ole nurmikolle sopiva. Metsänpohjasiirre on hiukan siirtonurmea kalliimpaa mutta istuu metsämäiseen maastoon ja rinnepihoihin nurmikkoa luontevammin. Positiivisena lisänä sitä ei tarvitse leikata!

 

Metsänpohjasiirre tarvitsee juurtuakseen karun hiekkamultamaan. Metsäturve soveltuu erityisen hyvin varjoisille maille, aurinkoisilla etelärinnetonteilla kanerva ja puolukka saattavat vallata mustikalta elintilan. Metsänpohjasiirre pääsee parhaiten oikeuksiinsa kumpuilevassa ja monimuotoisessa maastossa, niin kuin luonnollisessa ympäristössäänkin. Kaupunkilaisen ei kuitenkaan saa masentua, kyllä metsänpohja viihtyy myös kaupunkimaisessa ympäristössä! Suunnittelemme asiakkaiden kanssa yhdessä mahdollisimman toimivan ratkaisun, siksi olemme täällä.

Metsänpohja siirteen alle valmistetaan kasvualusta joka on rikkaruohotonta ja ravinneköyhää, alustaksi käy jopa täyttöhiekka. Hiekan päälle levitetään 15 – 20 senttiä paksu (tai vain 5 – 10 senttiä) matto. Istutus kastellaan läpimäräksi asennuksen jälkeen.

Metsänpohjasiirre irrotetaan luonnon metsänpohjasta. Reunalinjat leikataan muotin ja moottorisahan avulla määrämittaan. Uuteen kasvuympäristöön asetetut levyt viimeistellään tyköistuviksi moottorisahalla.

Olemme oppineet ajan saatossa miten asennustyö hoidetaan mahdollisemman hyvin.

nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Siirtonurmi

Siirtonurmikon käyttö kotipihoissa on yleistynyt viime vuosina monien etujensa ansiosta. Nurmikko on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen ja oikein hoidettuna tasainen kasvuunlähtö on erittäin varmaa.

Rinteisiin siirtonurmikko on aina kylvönurmikkoa parempi vaihtoehto sillä sade huuhtelee helposti kylvetyt siemenet mukanaan.

Siirtonurmikon kasvattaminen on erikoisviljelyä ja sitä kasvatetaan yleensä 2 kasvukautta ennen asennusta. Nurmi nostetaan kasvatuspaikaltaan noin vuorokausi ennen toimitusta 40cm x 2,5cm kokoisina mattoina. Asennus tulee tehdä viimeistään 2 vuorokauden kuluessa toimituksesta. Asennus onnistuu keväästä syksyyn aina maan ollessa sula, mutta kesähelteillä täytyy varautua kasteluun heti asennuksen jälkeen.

 

Kasvualusta rakennetaan samoin perustein kuin kylvönurmikon. Jos maa ei sellaisenaan kelpaa kasvualustaksi tulee pohjamaan päälle multakerros. Paras pohjamaa on savinen jolloin se pidättää kosteutta ja sen kantavuus on hyvä mutta siitä pitää muistaa muotoilla hieman kalteva vesien poisjohtamiseksi.

Kalkittu, lannoitettu ja rikkaruohoton multakerros tasataan n. 20cm paksuiseksi. Pinnasta haravoidaan kivet ja kokkareet pois ja jyrätään nurmikkojyrällä. Nurmirullat asennetaan vierekkäin tiiviisti toisiaan vasten niin ettei väliin jää yhtään tyhjää ja päätysaumat limitetään. Tarvittaessa nurmea voi leikata ja muotoilla puukolla.

Kastelusta on huolehdittava tarpeeksi usein kelien mukaan. On erittäin tärkeää kastella joka kerralla niin perusteellisesti että myös kasvualusta kastuu syvältä. Näin juuristo kehittyy alaspäin eikä jää pintaan. Automaattiset kastelujärjestelmät ovat myös yleistymässä kotipihoissa ja ne suunnitellaan mieluiten samaan aikaan pihasuunnittelun kanssa sillä sen asentaminen on edullisinta muun maanrakentamisen yhteydessä.

Ota yhteyttä!

Puhelinnumero

+358 44 595 9233

Sähköposti

merja.santti@merjanpuutarha.fi